Dieet voor Diabetes Type 2 - Bloedsuiker Controle
Deel dit artikel
4.8k
Diabetes Type 2 Gids 2025

Dieet voor Diabetes Type 2: Complete Gids

Alles over voeding bij diabetes: bloedsuiker onder controle, medicatie verminderen en gezonder leven

13 min leestijd
Evidence-based

De Feiten

Met Goede Voeding Kun Je:

  • HbA1c verlagen met 1-2%
  • Medicatie verminderen met 30-50%
  • Risico complicaties sterk verlagen

Belangrijkste Pijlers:

  • Koolhydraten spreiden over de dag
  • Veel vezels (30-40g per dag)
  • Gezonde vetten i.p.v. verzadigd

5 Belangrijkste Voedingsprincipes Bij Diabetes

1

Koolhydraten Spreiden

Zeer Hoog

Verdeel koolhydraten gelijkmatig over de dag in plaats van grote porties ineens

Voordelen:

  • Voorkomt bloedsuikerpiek na maaltijd
  • Stabielere energie door de dag
  • Minder belasting op alvleesklier
  • Betere medicatie-effectiviteit

Hoe Doe Je Dit:

15-20g KH ontbijt, 40-60g lunch, 40-60g diner, 15-20g tussendoor (indien nodig)

2

Vezels Zijn Essentieel

Hoog

Vezels vertragen suikeropname en verbeteren bloedsuikercontrole

Voordelen:

  • Langzamere stijging bloedsuiker
  • Langer verzadigd gevoel
  • Verbetert darmgezondheid
  • Verlaagt LDL cholesterol

Hoe Doe Je Dit:

Minimaal 30-40g vezels per dag: volkoren, groente, peulvruchten, noten

3

Kies Gezonde Vetten

Hoog

Onverzadigde vetten verbeteren insulinegevoeligheid

Voordelen:

  • Betere insulinewerking
  • Bescherming hart en vaten
  • Ontstekingsremmend effect
  • Helpt bij gewichtsverlies

Hoe Doe Je Dit:

Olijfolie, avocado, noten, vette vis (zalm, makreel, haring)

4

Eiwitten Bij Elke Maaltijd

Middel-Hoog

Eiwit vertraagt koolhydraatopname en verzadigt langer

Voordelen:

  • Minder bloedsuikerschommelingen
  • Behoud spiermassa
  • Langer verzadigd
  • Ondersteunt gewichtsverlies

Hoe Doe Je Dit:

20-30g eiwit per maaltijd: mager vlees, vis, zuivel, peulvruchten, eieren

5

Timing Maaltijden

Middel

Regelmatige maaltijden helpen bloedsuiker stabiel houden

Voordelen:

  • Voorkomt hypo's (te laag)
  • Voorkomt hyper's (te hoog)
  • Betere medicatiewerking
  • Minder hongermomenten

Hoe Doe Je Dit:

3 hoofdmaaltijden, eventueel 2-3 kleine tussendoortjes, max 3-4 uur tussen

Voeding Stoplicht: Wat Mag Wel & Niet?

Groen: Eet Onbeperkt

Groenten (niet-zetmeelrijk)Onbeperkt

Sla, komkommer, tomaat, paprika, broccoli, etc.

BladgroentenOnbeperkt

Spinazie, andijvie, boerenkool, rucola

ChampignonsOnbeperkt

Alle paddenstoelen variëteiten

Kruiden en specerijenOnbeperkt

Kaneel (helpt bloedsuiker!), kurkuma, gember

Water, thee, koffieOnbeperkt

Zonder suiker of met zoetstof

Geel: Eet Met Mate (Portiecontrole)

Volkoren producten1-2 porties/dag

Volkoren brood, pasta, rijst (max 150g gekookt)

Aardappelen2-3 kleine

Gekookt of gebakken zonder vet, max 150g

Fruit2 stuks/dag

Appel, peer, mandarijn - niet gedroogd of sap!

Peulvruchten150g gekookt

Linzen, kikkererwten, bruine bonen

Noten en zadenHandvol (25g)

Ongezouten, naturel

Zuivel3 porties/dag

Magere melk, yoghurt, kwark (ongezoet)

Rood: Vermijd of Zeer Beperkt

Suiker en snoepVermijd

Bloedsuikerpiek gegarandeerd

Frisdrank en sappenVermijd

Ook vruchtensap! Kies light variant

Witbrood, croissantsVermijd

Snelle koolhydraten zonder vezels

Gebak en koekjesZeer beperkt

Alleen bij speciale gelegenheden, kleine portie

Friet en chipsZeer beperkt

Hoog vet + snelle koolhydraten

AlcoholMax 1/dag

Risico op hypo, kies droge wijn boven bier

Glycemische Index (GI): Belangrijk Bij Diabetes

Glycemische Index (GI) geeft aan hoe snel een voedingsmiddel je bloedsuiker laat stijgen

GI Laag (< 55)

Langzame, stabiele bloedsuikerstijging

Voorbeelden:

  • Volkoren pasta, zilvervliesrijst
  • Peulvruchten (linzen, bonen)
  • Meeste groenten
  • Appel, peer, citrus
  • Noten en zaden

Baseer maaltijden hierop

GI Middel (55-70)

Matige bloedsuikerstijging

Voorbeelden:

  • Volkoren brood
  • Basmati rijst
  • Couscous
  • Banaan, mango
  • Rozijnen

In beperkte porties oké

GI Hoog (> 70)

Snelle, hoge bloedsuikerstijging

Voorbeelden:

  • Witbrood, crackers
  • Witte rijst, instant pasta
  • Cornflakes, rijstwafels
  • Watermeloen
  • Glucose tablets

Vermijd zoveel mogelijk

Voorbeeldmaaltijden Voor Diabetes

Ontbijt (20-35g KH)

Volkoren brood met ei

2 sneetjes volkoren + gekookt ei + tomaat + komkommer

KH: 30g

💡 Besmeer brood dun met halvarine

Havermout met noten

50g havermout + 200ml magere melk + 15g noten + kaneel

KH: 35g

💡 Kaneel helpt bloedsuiker verlagen

Griekse yoghurt bowl

200g Griekse yoghurt + 100g bessen + 20g granola

KH: 25g

💡 Kies ongezoete yoghurt en granola

Lunch (40-50g KH)

Volkoren wrap met kip

1 volkoren wrap + 100g kip + sla + paprika + hummus

KH: 45g

💡 Grill kip zonder olie

Volkoren brood met zalm

2 sneetjes volkoren + 80g gerookte zalm + roomkaas light + komkommer

KH: 40g

💡 Zalm bevat omega-3 (goed voor hart)

Quinoa salade

100g gekookte quinoa + kikkererwten + feta + groenten

KH: 50g

💡 Quinoa is eiwitrijk en vezelrijk

Diner (45-55g KH)

Zalmfilet met zoete aardappel

150g zalm + 150g zoete aardappel + 300g groenten

KH: 55g

💡 Stoom of bak zalm in olijfolie

Kip met volkoren pasta

120g kip + 60g ongekookte pasta + tomaten saus + groenten

KH: 50g

💡 Al dente koken geeft lagere GI

Linzen curry

200g linzen + kokosmelk light + groenten + kruiden

KH: 45g

💡 Linzen zijn eiwitrijk en bloedsuikervriendelijk

Gezonde Tussendoortjes (5-20g KH)

Handvol noten (25g)5g

Gezonde vetten, langdurig verzadigd

Appel met pindakaas18g

Vezels + eiwit = stabiele suiker

Magere yoghurt met kaneel12g

Eiwit + kaneel helpt bloedsuiker

Volkoren cracker met kaas15g

Eiwit vertraagt suikeropname

Rauwkost met hummus10g

Vezels + gezonde vetten

Koolhydraten Tellen: De Basis

Basisregels:

  • 1 KH-portie = 10 gram koolhydraten
  • Gemiddelde dagbehoefte: 15-20 KH-porties (150-200g KH)
  • Verdeling: ontbijt 2-3, lunch 4-6, diner 4-6, snacks 1-2 per tussendoor
  • Lees etiketten: let op 'koolhydraten waarvan suikers'
  • Gebruik keukenweegschaal in begin, later op gevoel

Praktische Voorbeelden:

VoedingsmiddelKoolhydratenKH-Porties
1 snee volkoren brood15g1.5 KH
3 aardappelen (150g)20g2 KH
Volkoren pasta gekookt (150g)30g3 KH
1 appel middelgroot15g1.5 KH
Magere yoghurt (150g)7g0.7 KH
Bruine bonen gekookt (150g)20g2 KH

Hoe Een Diëtist Je Helpt Bij Diabetes

Persoonlijke Analyse

  • HbA1c en bloedsuikerpatroon analyseren
  • Huidige eetpatroon en KH-inname beoordelen
  • Medicatie en insuline schema bekijken
  • Levensstijl en obstakels inventariseren
  • Doelen samen stellen (HbA1c doel, gewichtsverlies)

Op Maat Gemaakt Voedingsplan

  • KH-verdeling passend bij jouw schema en medicatie
  • Rekening houdend met voorkeuren en cultuur
  • Praktische maaltijdvoorbeelden en recepten
  • Boodschappenlijsten en maaltijdvoorbereiding tips
  • Strategie voor feestjes, restaurants, vakantie

Educatie en Vaardigheden

  • Leren koolhydraten tellen en etiketten lezen
  • Herkennen hypo en hyper symptomen
  • Omgaan met bloedsuikerschommelingen
  • Sport en voeding afstemmen
  • Alcohol en suikervervangers verantwoord gebruiken

Monitoring en Bijstelling

  • Bloedsuikerlogboek analyseren (samen met jou)
  • HbA1c verbetering meten (elke 3 maanden)
  • Medicatie aanpassen in overleg met arts
  • Plan optimaliseren op basis van resultaten
  • Lange termijn complicaties voorkomen

Wat Kun Je Verwachten Met Goede Voeding?

HbA1c Verlaging

Typisch resultaat

1-2% verlaging in 3-6 maanden

Voorbeeld

Van 8.5% naar 6.5% (behandeldoel < 7%)

Impact

Minder risico op complicaties

Gewichtsverlies

Typisch resultaat

5-10% lichaamsgewicht

Voorbeeld

Van 95kg naar 86kg

Impact

Betere insulinegevoeligheid

Medicatie Reductie

Typisch resultaat

30-50% minder medicatie

Voorbeeld

Van 3 naar 1 tablet per dag

Impact

Minder bijwerkingen, lagere kosten

Bloeddruk Verbetering

Typisch resultaat

10-15 mmHg verlaging

Voorbeeld

Van 145/95 naar 130/80

Impact

Minder hart- en vaatrisico

Energie Toename

Typisch resultaat

Stabiele energie hele dag

Voorbeeld

Geen middagdip meer

Impact

Betere kwaliteit van leven

6 Veelgemaakte Fouten Bij Diabetes Dieet

1. Fruit Onbeperkt Eten

Waarom fout:

Fruit bevat veel suikers (fructose)

Gevolg:

Bloedsuikerpiek

Doe Dit:

Max 2 stuks per dag, eet bij maaltijd met eiwit/vet

2. Alle Koolhydraten Schrappen

Waarom fout:

Te weinig KH = hypo's en energie tekort

Gevolg:

Gevaarlijke bloedsuikerdaling

Doe Dit:

Verspreid 150-200g KH over de dag

3. Light Producten = Gezond

Waarom fout:

Light kan nog steeds veel suiker bevatten

Gevolg:

Onverwachte bloedsuikerstijging

Doe Dit:

Controleer altijd etiketten op KH-gehalte

4. Maaltijden Overslaan

Waarom fout:

Lange periode zonder eten verstoort bloedsuiker

Gevolg:

Hypo gevolgd door hyper

Doe Dit:

Regelmatige maaltijden, max 4 uur tussen

5. Denken dat Vet Het Probleem Is

Waarom fout:

Gezonde vetten zijn juist belangrijk

Gevolg:

Te veel KH compensatie

Doe Dit:

Focus op onverzadigde vetten (olijfolie, noten, vis)

6. Sport Zonder Aanpassing

Waarom fout:

Sport verlaagt bloedsuiker, risico hypo

Gevolg:

Gevaarlijke daling tijdens/na sport

Doe Dit:

15-30g extra KH voor intensieve sport

Hypo & Hyper: Herkennen en Behandelen

Hypo (< 4.0 mmol/L)

Symptomen:

  • Trillen, zweten
  • Hartkloppingen
  • Hongergevoel
  • Verwardheid, concentratieproblemen
  • Bleek zien, duizelig

Behandeling:

15g snelle suiker (3 klontjes, glas sap) → wacht 15 min → meet opnieuw → herhaal indien nodig

Preventie:

  • Sla geen maaltijden over
  • Extra KH voor intensieve sport
  • Draag altijd glucose bij je
  • Waarschuw omgeving over diabetes

Hyper (> 10.0 mmol/L)

Symptomen:

  • Veel dorst
  • Vaak plassen
  • Vermoeidheid
  • Wazig zien
  • Hoofdpijn

Behandeling:

Drink veel water → controleer ketonlichamen (urine) → bij ketonlichamen: bel arts → pas voeding/medicatie aan

Preventie:

  • Portiecontrole koolhydraten
  • Regelmatig meten
  • Medicatie op tijd innemen
  • Stress management
  • Ziekte: extra controle!

Wil Je Jouw Diabetes Onder Controle Krijgen?

Vind een gespecialiseerde diabetes diëtist bij jou in de buurt voor persoonlijk advies

Vind Een Diabetes Diëtist

Conclusie

Diabetes type 2 is een aandoening die je kunt beheersen met de juiste voeding. Door koolhydraten te spreiden, veel vezels te eten (30-40g/dag), gezonde vetten te kiezen en regelmatige maaltijden te eten, kun je je bloedsuiker stabiel houden.

Met goede begeleiding van een diëtist kun je HbA1c verlagen met 1-2%, medicatie verminderen met 30-50% en het risico op complicaties sterk reduceren. Veel mensen kunnen hun diabetes zelfs in remissie krijgen door combinatie van voeding en gewichtsverlies.

💡 Belangrijkste Actiepunten:

  • Spreiding koolhydraten: 15-20g ontbijt, 40-60g lunch/diner
  • Kies laag GI voedsel: volkoren, peulvruchten, groenten
  • Minimaal 30g vezels per dag voor betere bloedsuikercontrole
  • Gezonde vetten (olijfolie, noten, vette vis) i.p.v. verzadigd
  • Werk samen met diëtist voor optimaal resultaat en medicatie-aanpassing